İlk kez çok yıllı oturma iznine başvuran yabancıların minimum Fransızca bilgisine sahip olması gerekir (seviye A 2). Günümüzde genellikle dört yıl geçerli olan bu oturma izinleri, yalnızca Cumhuriyetçi entegrasyon sözleşmesi çerçevesinde Fransızca dil eğitimi almış olmak koşuluyla, ancak herhangi bir sonuç zorunluluğu olmaksızın verilmektedir. Oturma kartının verilmesi ve Fransız vatandaşlığına erişim için gereken minimum Fransızca düzeyi de artırıldı (B1 ve B2 düzeyleri).
İşverenlerin, yabancı çalışanlarına yönelik yabancı dil olarak Fransızca (FLE) eğitimine ilişkin yükümlülükleri güçlendirilmektedir. Cumhuriyetçi entegrasyon sözleşmesinin vatandaşlık eğitimi tamamlandı. Ayrıca, oturma iznine başvuran tüm yabancıların yeni bir sözleşme imzalayarak Cumhuriyetin ilkelerine (ifade ve vicdan özgürlüğü, kadın-erkek eşitliği, Cumhuriyetin slogan ve sembolleri) saygı göstermeyi taahhüt etmeleri gerekmektedir. Cumhuriyet...) .
Günümüzde bazı unvanlar için bu koşul sağlanmamaktadır. Bu ilkelerden birinin reddedilmesi durumunda valilikler oturma iznini reddedebilir, geri çekebilir veya yenilemeyebilir. Fransa'da yabancı ebeveynlerden doğan çocuklar, eğer arzularını dile getirirlerse, reşit olduklarında Fransız olacaklar. Medeni Kanunun 21-7. maddelerinde belirtilen diğer şartlarda değişiklik yapılmaz. Ancak bir suçtan dolayı kesin hüküm verilmesi durumunda bu çocukların toprak hakları bir kenara bırakılır. Çifte vatandaşlar, kamu yetkisini elinde bulunduran bir kişiyi (asker, polis memuru vb.) kasten öldürme suçundan kesin bir mahkûmiyet kararı verilmesi halinde, (vatandaşlığa kabul, irade beyanı, evlilik, kolektif etki vb. yoluyla edinilen) Fransız vatandaşlıklarından çıkarılabilir. ).